Πολιτική Διακήρυξη

Κατεβάστε την Πολιτική Διακήρυξη


Και μάχουμαι πως να γνέψω στους συντρόφους, προτού πεθάνω. Να τους δώσω το χέρι μου, να προφτάσω να συλλαβίσω και να τους ρίξω έναν ακέραιο λόγο. Να τους πω τι φαντάζουμαι πως είναι τούτη η πορεία. Και κατά που ψυχανεμίζουμαι πως πάμε. Και πως ανάγκη να ρυθμίσουμε όλοι μαζί το περπάτημα και την καρδιά μας.
Είναι η μεγάλη κρίσιμη στιγμή. Είναι το σύνθημα της Πορείας. Αν δεν ακούσεις την Κραυγή τούτη να σκίζει τα σωθικά σου, μην ξεκινήσεις! Διαλέγω τον ανήφορο, γιατί κατά κει με σπρώχνει η καρδιά μου.
"Απάνω! Απάνω! Απάνω!" φωνάζει η καρδιά μου, και την ακολουθώ μ΄ εμπιστοσύνη.

Ασκητική, Καζαντζάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ
Ηράκλειο, Φλεβάρης 2010

Είμαστε μάρτυρες μιας εποχής κρίσης και συστημικής απαξίωσης θεσμών και αξιών. Ζούμε σε μια κοινωνία, της οποίας τα πρότυπα και οι ανάγκες καθορίζονται, από μια άναρχη και χαλκευμένη διοχέτευση και μετάδοση της πληροφορίας, σε έναν κοινωνικό ιστό ανθρώπων σε κατάσταση «Νιρβάνα», τόσο από την μαζικοποίηση της πληροφορίας όσο και από την ψευδή μετάδοση της. 

Πρόκειται για μια περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας κατά την οποία παρατηρείται, μια αποκάλυψη των λαθών και ταυτόχρονα των τακτικών εκμετάλλευσης του πολίτη ως άβουλη μάζα. Το τέλος του ψυχρού πολέμου, η αναδιάρθρωση των συμμαχιών στον πλανήτη, το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, η κλιματική αλλαγή , η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, η παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας , της οικονομίας και των αγορών αποτέλεσαν αιτία για ριζικές μετατοπίσεις, διαμόρφωσαν μια νέα εικόνα, αμβλύνοντας σε πολλές περιπτώσεις τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες.


Η πρόσφατη Διεθνής Οικονομική Κρίση και η διαφαινόμενη αποτυχία του κυρίαρχου Καπιταλιστικού μοντέλου επιφέρει ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα. Η κρίση αναδεικνύει τα δομικά προβλήματα του νεοφιλελευθερισμού και της αυτορύθμισης των αγορών και απαιτεί λύσεις με σοσιαλιστικού περιεχομένου παρεμβάσεις και πολιτικές.
Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η αύξηση της ανεργίας, η κοινωνική αδικία, υποδηλώνουν την αναγκαιότητα διαμόρφωσης νέου σκηνικού τόσο στο τοπικό όσο και στο διεθνές επίπεδο, την έναρξή μιας «νέας μεταπολιτευτικής περιόδου». Η «νέα μεταπολίτευση» καθιστά επιτακτική την ανάγκη εύρεσης νέων πολιτικών εργαλείων και άμεσων λύσεων.

Η εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 με αφορμή της δολοφονία του 15χρονου μαθητή ήταν η πρώτη μαζική εξέγερση της νέας γενιάς από την δεκαετία του 90, μια εξέγερση που πήρε γρήγορα χαρακτηριστικά μαζικού κινήματος με την συμμετοχή νέων, μαθητών, ανέργων , μεταναστών, φοιτητών και εργαζομένων. Η «νέα εξέγερση» υπήρξε το πρώτο μήνυμα των «νέων καταπιεσμένων» απέναντι σε ένα «σύστημα» που λησμόνησε να ακούει, απέναντι σε μια «νόθα» Δημοκρατία, απέναντι σε ένα κράτος αδιαφορίας και καταστολής. 

Την ίδια στιγμή που αυτή η «αποκάλυψη» έχει πάρει τέτοια ένταση και έκταση, ζούμε τον παραλογισμό της έλλειψης αντίδρασης από τις Πολιτικές Νεολαίες, θεωρώντας κανείς ότι στην πλειοψηφία τους αποτελούν έναν απλό ευνουχισμένο παρατηρητή των διεθνών, εθνικών και τοπικών εξελίξεων.

Κατηγορούμαστε βέβαια για αδράνεια και ανυπαρξία, από αυτούς στων οποίων τα χέρια βρίσκονταν και βρίσκεται η σημερινή εξελικτική πορεία των κοινωνικοοικονομικών καταστάσεων. Προφανώς το παραπάνω γεγονός αποτελεί μέγιστη ειρωνεία καθώς δεν είναι η γενιά αυτή υπεύθυνη για την σημερινή πραγματικότητα. Αποτελεί παρ’ όλα αυτά ώρα ευθύνης και ριζικών αποφάσεων για κάθε ένα από εμάς, που αναλαμβάνοντας την ιστορική υποχρέωση οφείλουμε να σταματήσουμε αυτή την πορεία του καθορισμού του μέλλοντος μας από άλλους, «για εμάς, χωρίς εμάς».

Η πολιτική μας Νεολαία, η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ ταλαντεύεται εδώ και χρόνια ανάμεσα στην ύπαρξη και την ανυπαρξία. Είναι αμέτοχη ή συμμέτοχη, είναι εδώ ή αλλού, έχει αυτοπροσδιοριστεί ή την προσδιορίζουν άλλοι; Είναι ενωμένη ή διχασμένη, είναι το μέλλον ή το παρελθόν, είναι ανατρεπτική ή συμβιβάζεται, είναι πρωτοπόρα και ριζοσπαστική ή οπισθοδρομική και βολεμένη; Είναι κοντά στον νέο ή θωρακισμένη σε γραφεία; Την αφορούν οι κοινωνικές ανάγκες ή την αφορούν οι «δικές της ανάγκες», άγει ή άγεται, οδηγεί ή σύρεται, εμβολίζει ή εμβολίζεται, καθορίζει τις αποφάσεις της ή οι αποφάσεις της καθορίζονται, διαμορφώνει η διαμορφώνεται, διαφέρει ή ταυτίζεται; Αφουγκράζεται τον νέο ή οι σειρήνες της εξουσίας την κουφαίνουν, πρεσβεύει την δικαιοσύνη ή την αδικία, πρεσβεύει την ανανέωση ή την συντήρηση; Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγή, είναι ουσιαστική ή δήθεν, είναι υπέρ της συμμετοχικής δημοκρατίας ή της επιλεκτικής συμμετοχής; Είναι παρούσα ή απούσα , είναι Ζωντανή ή Νεκρή;

ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ;
ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ;
ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ;

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ;

Ό Γιώργος Α. Παπανδρέου, Πρόεδρος του Κινήματος μας, σωστά αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική και το μέλλον της Πατρίδας, ήταν σαφής:
«Ή ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Ή ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ».
Αναρωτιόμαστε, εμείς το ακούσαμε αυτό ή απλά φωνάζαμε «ΠΑ.ΣΟ.Κ και Νεολαία για μια Ελλάδα νέα»; Εμείς σύντροφοι δεν είμαστε αυτοί που λέγαμε «Γιώργο προχώρα άλλαξε τα ΟΛΑ»; Εμείς τι κάνουμε; Αλλάζουμε; Ποια είναι τα όλα σύντροφοι; Δεν είμαστε εμείς ένα μέρος του «ΟΛΑ»; Δεν ανήκουμε εμείς στην κοινωνία, δεν είμαστε κομμάτι του ΠΑ.ΣΟ.Κ ; Εμείς δεν έπρεπε να είμαστε αυτοί που θα δίναμε το σάλπισμα της αλλαγής, να γίνουμε το παράδειγμα προς μίμηση; Έχει ανάγκη η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. από «πεφωτισμένους» παράγοντες , μεσάζοντες και εντολοδόχους ; 

Αναρωτιόμαστε! Τι περιμένουμε λοιπόν τόσα χρόνια; Αν όχι εμείς ποιοί, αν όχι τώρα πότε; Μήπως να απαντήσουμε Συλλογικά; Μήπως ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ;
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ;
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ;

1. Οραματιζόμαστε μία Νεολαία στο προσκήνιο των Ελληνικών και διεθνών εξελίξεων με φωνή δυνατή, επιχειρήματα και με άποψη.
2. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία που αφουγκράζεται, παρεμβαίνει, μάχεται.
3. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία της Συμμετοχής, της Διαβούλευσης, της άμεσης Δημοκρατίας
4. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία που δυναμώνει την φωνή κάθε νέου και νέας
5. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία που δίνει φωνή στην περιφέρεια, στηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη, υπερασπίζεται το δικαίωμα του νέου να ζει στην περιφέρεια.
6. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία δίπλα στον πολίτη, δίπλα στο νέο πολίτη με λύσεις για τον πολίτη.
7. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία που να αναλαμβάνει ριζοσπαστικές, ακτιβιστικές, εθελοντικές δράσεις καθημερινά, μια νεολαία που να αντιλαμβάνεται τον ρόλο της και την αποστολή της.
8. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία ενωμένη, απαλλαγμένη από «μικροπολιτικά» συμφέροντα, προσωπικές φιλοδοξίες με στόχο της τον άνθρωπο, τον νέο άνθρωπο.
9. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία συμμετοχική και όχι προσωποπαγή, μια Νεολαία με κοινωνικές ευαισθησίες, με ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις, μια Νεολαία ηθική, μια Νεολαία δίκαια, μια Νεολαία εναλλακτική.
10. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία συμμέτοχο, συνομιλητή, συνδιαμορφωτή με τα Κοινωνικά, Οικολογικά, Μαζικά και μη κυβερνητικά Κινήματα και Οργανώσεις ενεργών πολιτών.
11. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία με ουσιαστική έκφραση και με προτάσεις για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Δημόσια Δωρεάν Ποιοτική Παιδεία, την προστασία του Περιβάλλοντος, το Δικαίωμα στην Εργασία & Ασφάλιση , την Αγροτική & Περιφερειακή Ανάπτυξη, την Πράσινη Ανάπτυξη, την Εθνική Πολιτιστική και πολιτισμική Αναγέννηση της χώρας, τον Αθλητισμό, την Δημόσια Διοίκηση και Αποκέντρωση, την Οικονομική Πολιτική, την Μεταναστευτική πολιτική, την εξωτερική & ευρωπαϊκή πολιτική και όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη και τον νέο πολίτη.
12. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία να προτείνει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ, να έχει φωνή στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., να εισακούγεται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., να δίνει κατευθύνσεις στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. , να αποτελέσει το αυτί και το μάτι του ΠΑ.ΣΟ.Κ τόσο στην κοινωνία όσο και στον νέο άνθρωπο, να αποτελέσει την φωνή του νέου ανθρώπου μέσα στο στο χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ, να αποτελέσει επιτέλους ένα ζωντανό οργανισμό ο οποίος κριτικά θα συμφωνεί και θα διαφωνεί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ, εκφράζοντας δυναμικά τόσο την συμφωνία του όσο και την διαφωνία του.
13. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία απαλλαγμένη από σύνδρομα εξουσίας, απαλλαγμένη από σύνδρομα κηδεμόνευσης, ανεξάρτητη και μαζική, μια Νεολαία που θα αποτελεί την καρδιά του σώματος – κόμματος, οριζόντια διαμορφωμένη δίπλα στην κοινωνία και στο κόμμα, μια Νεολαία που η δομή της θα είναι συμμετοχική, και η λειτουργία της ανοιχτή.
14. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία που συγκροτείται από πολιτικά και ιδεολογικά χειραφετημένη βάση προοδευτικών και δημοκρατικών νέων, αναπτύσσοντας «από τα κάτω» δυναμική.
15. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία που λειτουργεί με διαφάνεια – δεοντολογία – λογοδοσία. Μια Νεολαία που λειτουργεί με όρους ιδεολογικής και πολιτικής χειραφέτησης των μελών τις σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
16. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία δίπλα στην Π.Α.Σ.Π. και στον φοιτητή , προάγοντας την ανεξαρτησία της φοιτητικής παράταξης και ταυτόχρονα παρούσα στα προβλήματα στις ανάγκες και στις απαιτήσεις του φοιτητή για όλα τα ζητήματα που τον αφορούν. Μια Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ με σχέσεις συντροφικότητας, με σχέσεις αλληλεγγύης, σχέσεις εμπιστοσύνης με την ΠΑΣΠ , με δεσμούς άρρηκτους ειλικρινείς και οριζόντιους και ΟΧΙ με δεσμούς κηδεμόνευσης, με δεσμούς οικογενειακούς και ΟΧΙ με δεσμούς διοικητικούς.
17. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία με λόγο στις Ευρωπαϊκές Σοσιαλιστικές παρατάξεις νέων, μια Νεολαία σε συνεργασία μαζί τους, μια Νεολαία που θα εκφράζει τα προβλήματα της χώρας της αλλά ταυτόχρονα θα αφουγκράζεται τα προβλήματα των άλλων χωρών, θα συνδιαμορφώνει κοινές θέσεις, θα μάχεται για αυτές σε κάθε επίπεδο άσκησης πολιτικής. Μια Νεολαία που θα αφυπνίζει τις σοσιαλιστικές παρατάξεις νέων της Ευρώπης, θα τις συμβουλεύει και θα τις συμβουλεύεται, θα έχει στόχο τη συγκρότηση ενός πανευρωπαϊκού προοδευτικού νεολαιίστικου κινήματος , με άποψη και παρεμβατικότητα, με οργανωμένη δομή, με σύγχρονες τοποθετήσεις, με ουσία αποτελεσματικότητα και μελετημένες διεθνείς δράσεις, μια Νεολαία που θα είναι ρυθμιστής και με ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή σοσιαλιστική κοινότητα νέων.
18. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο, που θα καθορίσει τις εξελίξεις, που θα ανατρέψει τις κοινωνικές συμβάσεις, μια Νεολαία που θα αλλάξει την καθημερινότητα του νέου, που θα δώσει καθοριστικές και μόνιμες λύσεις, που θα διασφαλίσει το αύριο, που θα κάνει την ανατροπή, και θα αποτελέσει πόλο αλλαγών και καινοτομιών.
19. Οραματιζόμαστε μια Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. που θα αποτελέσει όχημα πολιτικής ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ με στόχο την ΑΛΛΑΓΗ πολιτικής έκφρασης , αντιλήψεων και νοοτροπιών. Μια Νεολαία απέναντι στον συμβιβασμό, την αδράνεια και την απραξία. Μια Νεολαία που αμφισβητεί, συνθέτει, δημιουργεί.

20. Οραματιζόμαστε να συγκροτήσουμε:

• Ανοικτό δημοκρατικό συμμετοχικό πολιτικό χώρο έκφρασης και συλλογικής δράσης

• Από τα κάτω Κίνηση ενεργών προοδευτικών μελών και φίλων της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.

• Πλειοψηφικό ρεύμα νέων ριζοσπαστικών και προοδευτικών σκέψεων για την νέα γενιά και τα κοινωνικά Κινήματα

• Μια «νέα δυναμική Αριστερά» που δεν περιχαρακώνει, δεν στατικοποιείται, δεν φοβάται, αλλά τολμάει ,αφουγκράζεται, διαμορφώνει σύγχρονες πολιτικές του αύριο. Ένα προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα που δίνει απαντήσεις στα προτάγματα της νέας μεταπολίτευσης με όρους του σήμερα.

Προοδευτική Κίνηση Νέων Αριστερών

Οι Πολιτικές μας Αρχές

Η νέα γενιά στο επίκεντρο της Νέας ΑΛΛΑΓΗΣ

1. Συμμετοχική Δημοκρατία
2. Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αξιοκρατία
3. Ισότητα
4. Κοινωνική Ανεξαρτησία
5. Κοινωνική Ευημερία
6. Κοινωνική Ευαισθησία
7. Στό Κέντρο ο Άνθρωπος
8. Ενεργός ο Πολίτης
9. Προτεραιότητα στο Νέο
10. Σεβασμό στην Τρίτη ηλικία
11. Σεβασμό στο Περιβάλλον
12. Σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα
13. Σεβασμό στην Διαφορετικότητα
14. Προτεραιότητα στην Δημόσια & Δωρεάν Παιδεία
15. Προτεραιότητα στην Δημόσια Δωρεάν Υγεία
16. Προτεραιότητα στο Κοινωνικό Κράτος
17. Ισόρροπη και Πράσινη Ανάπτυξη
18. Διαφάνεια – Λογοδοσία
19. Λαϊκή Κυριαρχία
20. Δημοκρατική Διαδικασία 

...Καλό Αγώνα στο «νέο εγχείρημα» και ποτέ μην ξεχνάς...

Πολλοί Σοσιαλιστές είναι εξαιρετικά ευφυείς, για να έχουν εμπιστοσύνη στις θεωρίες τους και να τις εγκαταλείπουν αμέσως μόλις ανέλθουν στην εξουσία. Καθώς γίνονται τότε και οι ίδιοι αναπόσπαστο κομμάτι της Αστικής Τάξης, ανακαλύπτουν ξαφνικά τις «αρετές» της.


Ηράκλειο, 24 Φλεβάρη 2010
Οι Υπογράφοντες 
Αθανασάκης Γιάννης
Βαλασόπουλος Ηλίας
Γαϊτάνη Μαρία
Γαρεφαλάκης Μανούσος
Γιαννοσπύρος Λεωνίδας
Γιρβαλάκη Χάρις
Γραφανάκης Γιώργος
Δερμιτζάκη Ειρήνη
Δετοράκης Γιώργος
Καμπάκος Γιάννης
Καραδημητρίου Μιχάλης
Καράπουρνος Αλέξανδρος
Κασλής Κώστας
Λουτράρης Αντώνης
Μανδελένης Γιάννης
Μαντζοπούλου Αγγελική
Μποντίλα Ελευθερία
Παπαδάκη Μαρία
Παπαδογιάννη Εύη
Παπανικολάου Αλίκη
Στεργιόπουλος Γιώργος
Σφακιανάκης Θοδωρής
Τσάφος Ιωάννης