Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ξεκινάμε! Η Νέα Γενιά απαντά...


Ηράκλειο, 19/2/2010

Δελτίο Τύπου – Πρόσκληση σε Ανοικτή Συζήτηση

Η Νέα Γενιά απαντά!
Αν όχι εμείς ποιοι; Αν όχι τώρα πότε;

            Είμαστε μάρτυρες μιας εποχής κρίσης και συστημικής απαξίωσης θεσμών και αξιών. Ζούμε σε μια κοινωνία, της οποίας τα πρότυπα και οι ανάγκες καθορίζονται, από μια άναρχη και χαλκευμένη διοχέτευση και μετάδοση της πληροφορίας, σε έναν κοινωνικό ιστό ανθρώπων σε κατάσταση «Νιρβάνα», τόσο από την μαζικοποίηση της πληροφορίας όσο και από την ψευδή μετάδοση της.
Πρόκειται για μια περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας κατά την οποία παρατηρείται, μια αποκάλυψη των λαθών και ταυτόχρονα των τακτικών εκμετάλλευσης του πολίτη ως άβουλη μάζα. Το τέλος του ψυχρού πολέμου, η αναδιάρθρωση των συμμαχιών στον πλανήτη, το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, η κλιματική αλλαγή , η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, η παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας , της οικονομίας και των αγορών αποτέλεσαν αιτία για ριζικές μετατοπίσεις, διαμόρφωσαν μια νέα εικόνα, αμβλύνοντας σε πολλές περιπτώσεις τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες.
             Η πρόσφατη Διεθνής Οικονομική Κρίση και η διαφαινόμενη αποτυχία του κυρίαρχου Καπιταλιστικού μοντέλου επιφέρει ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα. Η κρίση αναδεικνύει τα δομικά προβλήματα του νεοφιλελευθερισμού και της αυτορύθμισης των αγορών και απαιτεί λύσεις με σοσιαλιστικού περιεχομένου παρεμβάσεις και πολιτικές.
Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η αύξηση της ανεργίας, η κοινωνική αδικία, υποδηλώνουν την αναγκαιότητα διαμόρφωσης νέου σκηνικού τόσο στο τοπικό όσο και στο διεθνές επίπεδο, την έναρξή μιας «νέας μεταπολιτευτικής περιόδου». Η «νέα μεταπολίτευση» καθιστά επιτακτική την ανάγκη εύρεσης νέων πολιτικών εργαλείων και άμεσων λύσεων.
            Η εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 με αφορμή της δολοφονία του 15χρονου μαθητή ήταν η πρώτη μαζική εξέγερση της νέας γενιάς από την δεκαετία του 90, μια εξέγερση που πήρε γρήγορα χαρακτηριστικά μαζικού κινήματος με την συμμετοχή νέων, μαθητών, ανέργων , μεταναστών, φοιτητών και εργαζομένων. Η «νέα εξέγερση» υπήρξε το πρώτο μήνυμα των «νέων καταπιεσμένων» απέναντι σε ένα «σύστημα» που λησμόνησε να ακούει, απέναντι σε μια «νόθα» Δημοκρατία, απέναντι σε ένα κράτος αδιαφορίας και καταστολής.
Την ίδια στιγμή που αυτή η «αποκάλυψη» έχει πάρει τέτοια ένταση και έκταση, ζούμε τον παραλογισμό της έλλειψης αντίδρασης από τις Πολιτικές Νεολαίες, θεωρώντας κανείς ότι στην πλειοψηφία τους αποτελούν έναν απλό ευνουχισμένο παρατηρητή των διεθνών, εθνικών και τοπικών εξελίξεων.
Κατηγορούμαστε βέβαια για αδράνεια και ανυπαρξία, από αυτούς στων οποίων τα χέρια βρίσκονταν και βρίσκεται η σημερινή εξελικτική πορεία των κοινωνικοοικονομικών καταστάσεων. Προφανώς το παραπάνω γεγονός αποτελεί μέγιστη ειρωνεία καθώς δεν είναι η γενιά αυτή υπεύθυνη για την σημερινή πραγματικότητα. Αποτελεί παρ’ όλα αυτά ώρα ευθύνης και ριζικών αποφάσεων για κάθε ένα από εμάς, που αναλαμβάνοντας την ιστορική υποχρέωση οφείλουμε να σταματήσουμε αυτή την πορεία του καθορισμού του μέλλοντος μας από άλλους, «για εμάς, χωρίς εμάς».
          Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορεί να είναι αμέτοχη και μακρυά από το φαινόμενο της νέας περιόδου. Οφείλει να εκφράσει τις ανάγκες και τα οράματα της προοδευτικής νέας γενιάς.  Οφείλει να συγκροτήσει ένα προοδευτικό και ριζοσπαστικό νεολαιίστικο κίνημα μέσα στην κοινωνία με στόχο την ουσιαστική ΑΛΛΑΓΗ πορείας και την ριζική ρήξη με την συντήρηση και τους εκφραστές τις σε κάθε επίπεδο άσκησης εξουσίας. Παράλληλα οφείλει να πολιτικοποιήσει την νέα γενιά και να διαμορφώσει συνειδήσεις ξανά ύστερα από 20 χρόνια.
            Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει την ιστορική ευθύνη να διαμορφώσει την γενιά της νέας μεταπολίτευσης, την γενιά των νέων Πολυτεχνείων. Μια γενιά που θα έρθει σε ρήξη με τα νέα συστήματα εξουσίας , σε ρήξη με τα εξωθεσμικά κέντρα άσκησης πολιτικής, σε ρήξη με τους εκφραστές της εκμετάλλευσης και της συντήρησης.
            Η εποχή είναι η κατάλληλη για την νέα πολιτική αλλαγή, οι πρόσφατες Εθνικές Εκλογές και η ΝΙΚΗ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναδεικνύουν την ανάγκη για μια νέα ΕΛΠΙΔΑ. Η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην κοινωνία θα αποτελέσουν αναγκαία πηγή έμπνευσης για την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και σύμμαχο απέναντι σε κάθε εγχώριο και διεθνές σύστημα εξουσίας.
            Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και οφείλουν να είναι συλλογικές για το Κίνημα μας και την πλειοψηφία της Κοινωνίας. Η ανασυγκρότηση της Εθνικής μας Οικονομίας είναι αναγκαία για την Εθνική μας Ανεξαρτησία, η ανασυγκρότηση του Κράτους Δικαίου είναι αναγκαία πολιτική επιλογή για την συγκρότηση μιας ευνομούμενης πολιτείας. Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος και η διαφάνεια στην Δημόσια ζωή της χώρας είναι απαραίτητα για την Λαϊκή Κυριαρχία. Η νέα Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για την ενίσχυση και ενδυνάμωση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας ως κοινωνικού αγαθού.
            Σε αυτές τις προκλήσεις η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να απαντήσει με συγκροτημένες πολιτικές προτάσεις. Με προτάσεις που θα διαμορφωθούν από τα κάτω με διευρυμένη συμμετοχή της νέας γενιάς σε κάθε μαζικό χώρο της κοινωνίας μας.
            Σε αυτές τις προκλήσεις η νέα γενιά της χώρας μας οφείλει να βάλει το δικό της λιθαράκι συνεισφέροντας στην ουσιαστική και ριζική ΑΛΛΑΓΗ της ίδιας της Δημοκρατίας μας.
            Σε αυτές τις προκλήσεις η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να αποκαταστήσει  τις σχέσεις της με τα κοινωνικά κινήματα , με τα συλλογικά κινήματα, με τα οικολογικά κινήματα, με τα κινήματα των πολιτών που διεκδικούν την αξιοπρέπεια και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.
            Οφείλουμε να αφουγκραστούμε την Κοινωνία από τους δρόμους, τους μαζικούς και εργασιακούς χώρους, το χωράφι, την γειτονιά, το Πανεπιστήμιο και το σχολείο. ΟΧΙ από κλειστά γραφεία και αποστειρωμένες από την κοινωνία κομματικές διαδικασίες. Να κάνουμε την συμμετοχή και την διαβούλευση κανόνα και πολιτικό εργαλείο για την νέα πορεία μας.

            Η Προοδευτική Κίνηση Νέων Αριστερών στα παραπάνω πλαίσια και πάντα ενταγμένη στο χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. σας καλεί σε ανοικτή πολιτική συζήτηση – συμμετοχική διαβούλευση με θέμα:

Η Κρίση – Η Νέα Γενιά – Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Εμείς

την Τετάρτη 24 Φλεβάρη , ώρα 18:00 στο Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου στον χώρο της παλιάς Λαχαναγοράς (Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου)

1 σχόλιο: