Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Όποιος δεν έχει μνήμη δεν έχει μέλλον

Από την ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την απόκτηση Ελληνικής ιθαγένειας των μεταναστών, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες διαφόρων μορφών αντίδρασης. Άτομα που διαρηγνύoυν τα ιμάτια τους, ότι προασπίζονται τον Ελληνισμό προβαίνουν σε λόγια και πράξεις που κάθε άλλο, παρά προάγουν τις δημοκρατικές αξίες και την ανθρωπιά μας. Τελευταίο δείγμα αυτής της απανθρωπιάς το περιστατικό που σημειώθηκε στα Χάνια. Θύμα της βαρβαρότητας μια νεαρή φιλόλογος που είχε το σθένος να διδάσκει Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία σε παιδιά μεταναστών αφιλοκερδώς...

Ποιος είναι αλήθεια πραγματικός Έλληνας; Αυτός που με τις πράξεις του στοιχειώνει την δημοκρατία και τους αγώνες των προγόνων του για την εδραίωση της; Αυτός που προάγοντας την ξενοφοβία και το ρατσισμό επιβραδύνει την πρόοδο;


Όποιος δεν έχει μνήμη , δεν έχει μέλλον. Όλοι μας ξέρουμε και όλοι πρέπει να θυμόμαστε που οδήγησαν τέτοιου είδους φασιστικές νοοτροπίες. Οι μετανάστες είναι άνθρωποι που ζουν ανάμεσα μας. Άνθρωποι που οι συνθήκες (οικονομικές,πολιτικές) τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για ένα καλύτερο αύριο, όπως άλλωστε και οι Έλληνες μερικές δεκαετίες πίσω, οι οποίοι και οι ίδιοι αντιμετώπισαν ρατσιστικές συμπεριφορές από "κακούς" αλλοεθνείς (βλ. Ομάχα ΗΠΑ, Γερμανία).

Ας πάψουμε λοιπόν να τους αντιμετωπίζουμε σαν σκιές...Άνθρωποι, νέοι οι περισσότεροι , που έχουν είτε γεννηθεί στην χώρα, είτε έχουν μεγαλώσει με Ελληνική παιδεία, σεβόμενοι τις αρχές και τις αξίες αυτού του τόπου. Αξίες που εμείς οι ίδιοι τους αποδεικνύουμε πως δεν υπάρχουν με τις πράξεις μας εναντίον τους. Είναι λοιπόν χρέος μας ως πολίτες που η ιστορία μας μας έχει διδάξει τι θα πει να είσαι μετανάστης, να τους αγκαλιάσουμε και να τους ενσωματώσουμε σε μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποστηρίζει τη διαφορετικότητα.

Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε το σθένος να δει το πρόβλημα αυτό στην πραγματική του διάσταση. Ένα ζήτημα που ταλανίζει χρόνια την Ελληνική κοινωνία και που κανείς μέχρι σήμερα δεν τολμούσε να προτείνει μια ουσιαστική και δίκαιη λύση. Με την νομοθετική πρωτοβουλία αναγνωρίζει το δικαίωμα σε νέα παιδιά που μεγάλωσαν και μορφώθηκαν σαν Έλληνες, να νιώσουν Έλληνες και ας μην έχουν το δικό μας χρώμα ή θρησκεία. Είναι ανάγκη και η ίδια η Κοινωνία μας να αντιληφθεί ότι “Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι”, όπως πρόσφατα είπε ο Πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου