Κυριακή 15 Μαΐου 2011

18 Μάη, Φοιτητικές Εκλογές 2011

  Σε μερικές μέρες διεξάγονται οι Εθνικές Φοιτητικές Εκλογές για το 2011 στα Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. της χώρας. Σε μια χρονική περίοδο κρίσιμη για την Ελληνική Κοινωνία και ειδικά την νέα γενιά το Φοιτητικό Κίνημα οφείλει στην ιστορία του, να κάνει πολλά βήματα μπροστά, ξεπερνώντας παθογένειες και στρεβλώσεις των τελευταίων χρόνων. Οι φοιτητικές εκλογές μπορούν να αποτελέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα, αρκεί βέβαια οι φοιτητές να συμμετέχουν σε μια ουσιαστική πολιτική στιγμή και όχι σε ένα πανηγύρι άγονης και απολίτικης αντιπαράθεσης.

            Οι φετινές Φοιτητικές Εκλογές πραγματοποιούνται για ακόμα μια φορά, χωρίς να έχει τεθεί ένα σοβαρό πολιτικό πλαίσιο για την ανασυγκρότηση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος. Ένα πλαίσιο που θα επανεκκινεί τις θεσμικές και πολιτικές διαδικασίες για συγκρότηση της Ε.Φ.Ε.Ε. μέσα από πλατιές διαδικασίες διαλόγου στην βάση των φοιτητικών συλλόγων. Ύψιστης σημασίας διακύβευμα είναι και θα είναι η ανασυγκρότηση της Ε.Φ.Ε.Ε. από τους ίδιους τους Φοιτητές και όχι απλά από τις φοιτητικές παρατάξεις.

            Με φόντο την πολιτική του μνημονίου, την ελαστικοποίηση του Κοινωνικού κράτους, την αστυνομική βία και καταστολή των τελευταίων ημερών, το Φοιτητικό Κίνημα καλείται να πάρει θέση ευθύνης. Καλείται να αναδείξει το συλλογικό αντίδοτο στην πολλαπλή κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας. Να θέσει εκείνα τα ζητήματα που θα κάνουν πάλι τους Φοιτητικούς Συλλόγους εκφραστές της νέας γενιάς και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. θύλακες ανατροπής και ανασυγκρότησης του νεολαιίστικου κινήματος. Μπροστά στον κίνδυνο της πτώχευσης των ΙΔΕΩΝ καλείτε το Φοιτητικό Κίνημα, οι νέοι επιστήμονες αυτής της χώρας να εμπνεύσουν κάθε πολίτη σαν άλλοτε, σε μια πορεία ανατροπής των συντηρητικών αδιέξοδων πολιτικών.          


  Και η ανατροπή οφείλει να ξεκινήσει μέσα από τις ίδιες τις δομές του κινήματος με ανατροπή λογικών και πρακτικών που υπονομεύουν τις συλλογικές διαδικασίες των Φοιτητών. Ανατροπή των λογικών που θέλουν τον συνδικαλισμό και την πολιτικοποίηση συνώνυμα με την κομματικοποίηση και το βόλεμα των λίγων. Έχει έρθει η στιγμή για τις Φοιτητικές παρατάξεις και συλλογικότητες να παλέψουν, για να γίνει ο φοιτητικός συνδικαλισμός εργαλείο των φοιτητών για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και το Φοιτητικό Κίνημα όπλο για την συγκρότηση του «Νέου Δημόσιου Πανεπιστημίου». Η νέα γενιά της χώρας δεν έχει ανάγκη από πατρόνες και φοιτητοπατέρες αλλά από ενεργούς φοιτητές – πολίτες που παλεύουν συλλογικά.

            Στις εποχές που μας ετοιμάζουν «δανειστές» και «διαχειριστές της εξουσίας» δεν έχουμε την πολυτέλεια της αδιαφορίας και του ατομικού δρόμου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της αδράνειας και του lifestyle. Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να γίνουμε εμείς η γενιά που θα καταφέρει να προσδιορίσει την «νέα μεταπολίτευση» με τους δικούς της όρους. Μερικές δεκαετίες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η ώρα για «νέες εξεγέρσεις» με χαρακτηριστικά του σήμερα. Δεν αρκούν τα συνθήματα, οι αφίσες, οι φωνές χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας του Φοιτητικού Κινήματος. Πλαίσιο που θα το κάνει πλειοψηφικό μαζικό και αποτελεσματικό.

            Το διακύβευμα των εκλογών είναι η αέναη μάχη της προόδου απέναντι στην συντήρηση και τους εκφραστές τους. Και η συντήρηση έχει πολλαπλά πρόσωπα, είναι τόσο η συντήρηση του καθηγητικού κατεστημένου, όσο και η συντήρηση συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων. Είναι εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν και στηρίζουν την ελαστικοποίηση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, τον περιορισμό των πολιτικών και ακαδημαϊκών ελευθεριών και την συγκρότηση του Πανεπιστημίου της αγοράς. Δυνάμεις που κυριαρχούν στον αγώνα για την διάλυση του Φοιτητικού Κινήματος, ως Κινήματος πολιτικής και ιδεολογικής αναζήτησης. Παράλληλα είναι οι δυνάμεις της συντηρητικής αριστεράς που επενδύουν στην στασιμότητα αναπαράγοντας συνθήματα και απόψεις μια άλλης εποχής, αρνούμενοι να παλέψουν με όραμα για το αύριο, μένοντας στο χθες.
            Η πρόοδος οφείλει να υπηρετεί τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, του ριζοσπαστισμού, της διαφάνειας. Έξω από στεγανά και παρωπίδες η προοδευτική παράταξη θα συνεχίσει να παλεύει για τους φοιτητές και για ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ισχυρούς Φοιτητικούς Συλλόγους, απέναντι κομματικά και θεσμικά κατεστημένα κάθε πολιτικού χώρου.
            Οι Φοιτητικές Εκλογές είναι δικαίωμα που πρέπει να διασφαλίσουμε στην πράξη, είναι δικαίωμα που πρέπει να διευρύνουμε, είναι δικαίωμα που πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι το πεδίο των μεγάλων μαχών στον δρόμο της Ανατροπής.
Στις 18 Μάη ας αποφασίσουμε ποιο δρόμο θέλουμε να ακολουθήσουμε της ανατροπής ή μήπως τη συνέχιση της διαφθοράς; Ας είμαστε εμείς ένα ηφαίστειο ενεργό, που θα ξεχυθεί και θα φέρει το μήνυμα της αισιοδοξίας, της ελπίδας, της αναγέννησης.

18 Μάη δημιουργούμε το ΟΡΑΜΑ    
  18 Μάη ψηφίζουμε Π.Α.Σ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου